» Мароко – от Имперските столици до загадките в Сахара и Андалусия (09.04 – 16.04.2019) | Туристическа агенция Макланд Травел

Мароко – от Имперските столици до загадките в Сахара и Андалусия (09.04 – 16.04.2019)

marakesh-spices

8 дни/ 6 нощувки в Марокои 1 нощувка в Коста дел Сол

Дати на пътуване:

09.04 – 16.04.2019 г.

Маршрут: София – Малага – Коста дел Сол – Танжер – Фес – Миделт – Ерфуд – Мерзуга – Тингир – Уарзазат – Аит Бенхадду – Маракеш

Мароко….време е за приключения, време е да си подарите пиршество за всички сетива.

Каква невероятна комбинация от усещания, звукове, цветове, улични пазари, архитектурата на цитаделите, джамиите, тежките порти на кралските дворци, изтънчено френско, горещо испанско, средиземноморско синьо, ухаен ментов чай, наливан от сребърни чайници, аромат на Рас ел Ханут, вкусна улична храна, цветни дрехи и керамика, а медините… Не, стига, нека да Ви заведем там

ПРОГРАМА:

1-ви ден, 09.04.2019вторник : София – Малага / вечеря

Среща на летище София, Терминал 2 с нашия представител в 09:30 ч. Директен полет София –Малага с АК България Ер в 09:30 ч. Кацане на летище Малага в 12:15 ч. Посрещане от вашия екскурзовод в Испания и Мароко. Обзорна екскурзия на г. Малага(включено в цената). Малага е културен център на автономната област Андалусия. Градът е родно място на Пабло Пикасо и Антонио Бандерас. Тук ежегодно се провежда и известния кинофестивал Málaga Film Festival или Málaga Spanish Film Festival. Трансфер и настаняване (след 15:00 часа) в хотел Hotel Royal Al-Andalus 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

2-ри ден, 10.04.2019 – сряда: Коста дел Сол – Тарифа – Танжер – Шефшауен – Фес / закуска и вечеря

Закуска. Ранен трансфер до най-южната точка на Европа – Тарифа, където се намира и фарът на Тарифа, на най-тясното място на Гибралтарският проток. Отпътуване с ферибот до Танжер, или т.нар. „Врата към Африка“ – един от най-големите и важни икономически и транспортни центрове на Кралство Мароко. Пътуването продължава около 45 минути. Посрещане от местен екскурзовод и отпътуване за Шефшауен – Синия град. Красиво кацнал под суровите върхове на планината Риф, Шефшауен е един от най-очарователните градове в Мароко. Преданието гласи, че стените на сградите са боядисани в синьо, тъй като това е традиция, останала от евреите, които са обитавали тези земи, след като са били изгонени от Испания. Градът е основан през 1471 г. като малка крепост от евреите и маврите. Красотата на планината, сините къщи, малките улички, прекрасният мирис на марокански подправки и неповторимата обстановка правят, Шефшауен един от най-известните и популярни градове в Мароко. Отпътуване за Фес, най-старият от имперските градове на Мароко. Настаняване в хотел Menzeh Zalaagh 4*или подобен. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден, 11.04.2019 – четвъртък: Фес /закуска и вечеря

След закуска ще потеглим първо до Кралския дворец със седемте златни порти, където ще слезем от автобуса и ще направим снимки отвън. Непосредствено до него се намира стария еврейски квартал наречен Мелах, създаден през 1438 г. Там ще разберем каква е разликата между еврейската и мюсюлманска архитектурата, след като видим тези красиви балкони издялани в кедрова дърворезба. После ще потеглим към един хълм, на който е разположена старата наблюдателница на Фес, наречена Борш, от където ще се насладим на Медината от високо, която между другото прилича на Йерусалим, гледан от Елеоновия хълм. След като приключим с пейзажите ще посетим старата Медина с над 9 000 лабиринтни улички. Това е най-голямата пешеходна зона в света – Паметник на Юнеско. Ще видим как се обработва и боядисва кожата, ще преминем през текстилни ателиета. Ще се отбием до площада Нежарине, място, където се свързват всички улички от Медината. След това ще посетим ателиетата за сувенири, където ще видим обработката на бронз и равирането върху него на ръка. Връщане в хотел Menzeh Zalaagh 4*, свободно време. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден, 12.04.2019 – петък: Фес – Миделт – Ерфуд – Мерзуга / закуска и вечеря

Закуска. Отпътуване към Ерфуд. Маршрутът ни преминава през Средния Атлас отбивайки се до Ифран, наречен още Мароканската Швейцария. Това е живописен ски курорт, разположен на 1713 метра надморска височина, известен с архитектурата си в европейски стил. Тук се намира и Националния парк на Ифран с площ от над 500 км/2, където преобладава гора с многобройни кедрови дървете. Зона, известна в миналото с това, че тук е обитавал Атлаския лъв (вече изчезнал в дивата природа). Ще направим кратка спирка в Азру, мястото където живеят и берберски макаци, диви маймуни, които обитават вътрешната част на планината, отделена от туристическата зона. Ще преминем през Миделт, разположен на кръстопътя на веригите на Атласките планини. Кратка спирка за обяд по желание и срещу допълнително заплащане. Продължаваме с автобус, който минава през зона на Ерфуд. Пристигане в Ерфуд и отпътуване с джипове 4 х 4 към легендарните дюни на Erg Chebbi – считани за пустинни феномени и може би най-големите дюни в Сахара – една от най-големите забележителности на Мароко. Ще се настаним и прекараме нощта в хотел Auberge Kasbah Laila 4* или подобен, разположен в началото на пустинята. С камили ще достигнем до голямите дюни, където ще се насладим на слънцето, извисяващо се от изток над пустинята…. ще имате възможност да се докоснете до тайните на пустинята и да се насладите на една прекрасна вечер и вечеря с типична мароканска храна, прекарвайки нощта в една традиционна берберска обстановка. Ще усетите тишината на пустинята, която ви накара да настръхнете…. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден, 13.04.2019 – събота: Мерзуга – Ерфуд – оазисът Тингир – Уарзазат / закуска и вечеря

След посрещане на изгрева в пустинята и традиционна закуска, любителите на екстремните изживявания ще имат възможност да покорят дюните в Сахара на АТВ.

*По желание – екстремното шофиране и приключения на открито с АТВ придружени от инструктор – срещу допълнително заплащане на място с продължителност 1 час. Цена на човек 50 евро (при минимум 10 човека).

Отпътуваме обратно към Ерфуд с джипове. Зоната на Ерфуд е свързана с обработката на различни видове камък, мрамор и фосили, типични за района. Тук освен пясък от пустинята има и много каменоломни и дълбоки мини. Нека да не забравяме, че тази зона е била дъно на океан преди милиони години и за това все още могат да се намерят мрамори, минерали и фосили датиращи от горесоменатия период, с които ще имаме възможност да се запознаем по-отблизо. Отпътуване за Уарзазат, като ще минем през величествените Каньони Тодра, където ще направим кратка пешеходна разходка в основата на тези много високи, страховити и отвесни скали, наслаждавайки се на внушаващия пейзаж, създаден от майката природата. След това ще спрем за обяд (опционално) в един от традиционните ресторанти, които ни предлага зоната. Пътешествието ни е изпълнено с оазиси и живописни пейзажи, преминаващо през пролома Тодра и оазиса Ел Джорф /El Jorf/, където палмови горички са в контраст с цветовете на сградите и пясъците на пустинята.Пристигане в Уарзазат, наричан още „Вратата на Сахара”.. Настаняване в хотел Le Fint 4*или подобен. Вечеря и нощувка.

6-ти ден, 14.04.2019 – неделя: Уарзазат – Аит Бенхадду – Маракеш /закуска и вечеря

Закуска. Отпътуване за „розовия град“ – Маракеш. По пътя спирка в Аит Бенхадду, използван, като място за заснемането на десетки холивудски филми. Тук се намира една от най-известните касби. Този укрепен град се намира на левия бряг на река Мелха и възниква в 9 век, за да е място за защита и почивка на пътуващите през Сахара кервани. Аит Бенхадду е един от най-типичните примери за традиционната мароканска глинена архитектура, наречена ТАПИАЛ и е изключително популярен, като филмова площадка с типичен пейзаж за заснемане на филми с ориенталска тематика. Тук са били заснети: Лорънс Арабски (1962 г.), Исус от Назарет (1977г.), „Мумията” (1999г.), „Гладиатор” (2000г.) и много др. Ще преминем през Високия Атлас, пътувайки през зоната на Тизин Тишка, която се намира в него, образувана от криволичещи пътища, които стигат до близо 2260 м. надморска височина. Тизин Тишка наричан още вход към пустинята Сахара се явява най-високия проход в северна Африка. Там ще можем да усетим духа на тази величествена и специфична с пейзажите си планина, която според гръцката митология е именно титана Атлас (бащата на Хеспередитите), вкаменен от това, че поглежда главата на Горгоната показана му от героя Персей. Пристигане в Маракеш.Настаняване в хотел- Zalagh Kashbah 4* или подобен. Вечеря и нощувка.

7-ми ден, 15.04.2019 – понеделник: Маракеш /закуска и вечеря

Закуска. Туристическа обиколка на Маракеш. Ще се запознаете с топ забележителностите и исторически паметници на града. Градините Менара, където сред многото насаждения от маслинови дървета ще се види басейна напоен от каналите, които идват от високия Атлас. Ще се възхитите на джамията Кутубия (отвън)/Koutoubia Mosque/ най-голямата джамия в Маракеш, и една от най-внушителните в Мароко и Магреба, разходката ще продължи с посещение на Двореца Баия /Bahia Plalace/, където ще се насладите на изключителните образци на декорации от кедрово дърво и мрамор. Ще преминем през суковете, поразяващи с майсторски изработени стоки, след това ще достигнем до Площад “Джема ел-Фна” /Jemaa el-Fnaa Square/, туптящото сърце на Маракеш. Ще усетите магията на този оживен кошер от търговци, купувачи, зяпачи, музиканти и цялата пъстра тълпа, изпращаща жаркия ден. Отправяме се към Медината, смело спускайки се по нейния лабиринт от алеи и странични улици. След това ще посетим автентичната берберска аптека, от където освен презентация, която ще ни направят специалистите и производителите на натуралните продукти като арганово олио, шафран, Рас ел Ханут, арника, жен шен, нежела, ментов чай….,ще можем и да си купим от тези продукти. Вечеря и нощувка в хотел- Zalagh Kashbah 4* или подобен.

 • По желание: посещение на спектакъла „Фантазия” – включва вечеря в типична берберска палатка (казба) на фона на фолклорни танци от различните части на страната, демонстрация на конна езда – 50 евро. (заявява се на място към екскурзовода)

8-ми ден, 16.04.2019 – вторник: Маракеш – София /закуска

Закуска. Освобождаване на хотела до 12:00 ч. Свободно време в един от най-красивите градове в Мароко – вълшебният Маракеш. Възможност за посещение на градините на Жак Мажорел по желание и срещу допълнително заплащане. Трансфер до летище Маракеш за обратен полет до Софияв 18:00 ч. с авиокомпания „BH Air”. Кацане на летище София, Терминал 1 в 22:20 ч.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ

Дати

Човек в двойна стая

Единична стая

Допълнително легло

Дете до 12 г. с 2‘ма възрастни

09.04 – 16.04.2019 г.

698 € / 1365 лева

768 € / 1502 лева

668 € / 1307 лева

599 € / 1171 лева

Цената включва:

 • Самолетен билет – директни полети с авиокомпании „България Ер“: София – Малага и BH Air: Маракеш – Софияс включени летищни такси.

 • Трансфери с климатизиран автобус по програмата

 • 1 нощувка на база HB полупансион /закуска и вечеря/ в 4* хотел в Коста дел Сол.

 • 6 нощувки на база HB полупансион /закуска и вечеря/ в 4* хотели в Мароко.

 • Всички екскурзии в Мароко, без доплащанията за допълнителните мероприятия.

 • Екскурзовод на български език по време на цялото пътуване

 • Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 10 000 EURсъс ЗД „Евроинс”

Цената не включва:

 • Обяди по време на пътуването – заплащат се на място (около 10 евро на чове30)

 • Допълнителни мероприятия, които се заплащат на място

 • Бакшиши – 10 евро за целия престой, които се заплащат на място

 • Такса гориво при значителна промяна на цената на горивото. Обявява се при доплащането на пакета

 • Застраховка „Отмяна на пътуване” със ЗД „Евроинс”

Минимален брой туристи: 30

Срок за уведомление на недостигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване

Полетна информация:

09.04.2019 с авиокомпания “Bulgaria Air” / София 09:30 ч. – Малага 12:15 ч.

16.04.2019 с авиокомпания BH Air / Маракеш 18:00 ч. -София 22:20 ч.

Забележка:Възможна е промяна в полетното разписание!

Забележка: Турът на Малага се осъществява по възможност и запазване на полетното разписание от АК България Ер.

Начин на плащане: депозит 300 евро или 600 лева при записване; доплащане до 20 работни дни преди датата на отпътуване!

Необходими документи:копие на международен паспорт с мин. валидност 6 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители! Пътуването е безвизово и без медицински изисквания за имунизации!

Срокове за анулации и неустойки:

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на отпътуване – такса в размер на 100 лв. на турист

2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване – 100% от внесения депозит

3/ под  30 календарни дни преди датата на отпътуване – 100% от общата цена на туристическия пакет

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 30 календарни дни преди датата на отпътуване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Мароко.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 

Вид използван транспорт: Самолет; Автобус, Ферибот

Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗД Евроинс АД, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.